Wat kost een raskitten?

 

Hieronder heb ik eens opgesomd wat het nu eigenlijk kost om een nestje te fokken om wat meer inzicht te geven in de prijs van een raskitten.
Bij de berekening ben ik uitgegaan van een nestje van 4 kittens.

 

 

Poes inenten voor de dekking

Poes ontwormen 2x

Poes testen op leukemie en aids (SNAP test)

Poes testen op HCM en PKD

Lidmaatschap kattenvereniging (NPV)

Lidmaatschap rasclub (Rasclub Maine Coon)

Dekgeld kater

Benzine poes brengen en halen naar dekkater

Spat kittencare, slijmzuiger, voedingspipet, speentjes

Bevallingsmatjes

Kittencolostrum, kittenmelk etc.

Controle poes na de bevalling door de dierenarts

Advertenties

Stambomen + eigendomsoverdrachten 4 x € 9,50

Eerste enting kittens + paspoorten

Tweede enting kittens

Chippen kittens

Wormmiddel kittens

Extra voer voor moederpoes tijdens dracht en zoogperiode

Voer voor de kittens vanaf ca. 4 weken

Kattenbakvulling

 

TOTAAL

 45,00

15,00

55,00

130,00

 22,50

19,50

600,00

50,00

40,00


10,00

60,00

50,00

15,00

38,00

150,00

100,00

125,00

35,00

125,00


200,00

50,00

 

-------------------------

2115,50

 

3 maanden kittens in huis, 24 uur per dag de zorg, en natuurlijk ook het plezier.


Niet meegerekend heb ik: de aanschaf van een kittenkooi, elektrisch dekentje, weegschaal, speeltjes voor de kittens, krabpalen, foto's, extra verwarming, extra was, extra afwas, extra reinigingsmiddel, krassen op het meubilair, gesneuvelde bloempotten of andere dingetjes, tijd, slapeloze nachten,
 koffie/frisdrank voor de bezoekers etc.

Verder ga ik er bij deze opsomming vanuit dat alles goed gaat, dus geen ziekte bij de kittens, geen keizersnede - dan komt er nog ca. € 350,-- aan dierenartskosten bij.
Heb je de pech dat een keizersnede s' avonds, s' nachts of in het weekend moet gebeuren, dan wordt het bedrag aanzienlijk hoger.

Gelukkig zijn wij echte liefhebbers en genieten van onze kittens, van blijde kitten kopers, en van tevreden moederpoezen.

 

Waarom een raskat met stamboom?

Als u een kitten koopt met papieren van een kattenvereniging dan betekent dit dat de fokker zich houdt aan de reglementen van die vereniging, en dat is in het belang van u en uw kitten! Waarom?

Het NPV reglement schrijft voor dat een moederpoes 3x in de 2 jaar een nest mag hebben. Als een fokker de poes uitbuit en te snel weer een nest laat krijgen (overfok noemen wij dat), volgt een waarschuwing en bij herhaling een royement. De vereniging geeft ook geen stambomen meer af.  Koopt u dus een kitten zonder papieren / stamboom , dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen door een goedkoop kitten te kopen, bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.
Koop dus nooit een zielig kitten, met de gedachte dat u hem red. Deze fokkers rekenen hier op, en zullen door gaan met deze praktijken. Het volgende zielige nestje zal niet lang op zich laten wachten.
Als ze met deze kittens blijven zitten moeten ze vanzelf wel een keer stoppen. Vaak mogen deze kittens al voor dat ze 9 weken oud zijn vertrekken. Dit om de kosten van enten en verdere verzorging uit te sparen.
 

De gemiddelde prijs van een Maine Coon kitten in 2017 ligt tussen de € 650 en € 750.
Wordt er minder gevraagd, vraag u dan af waarom, is het dan wel een echt Maine Coon kitten met stamboom?

 

Home